Translate
wtorek, 25 czerwca 2013
Owocowa niespodzianka pod bezową chmurką
Składniki:
50 dag rabarbaru
2-3 duże jabłka (niezbyt słodkie)
laska wanilii (opcjonalnie olejek waniliowy)
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1/2 kostki masła lub dobrej margaryny
1,5 szklanki cukru
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka dodać do mąki. Dodać także masło pokrojone w kostkę. Dodać pół szklanki cukru oraz sól. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć we folię i wstawić do lodówki na 30 min.
Rabarbar oczyścić, odciąć liście, a resztę pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, a resztę pokroić w kostkę. Wymieszać z rabarbarem. Laskę wanilii rozciąć, delikatnie nożem zeskrobać rdzeń. Owoce wymieszać z rdzeniem wanilii. UWAGA!! Jeśli nie mamy laski wanilii, wymieszane owoce skrapiamy olejkiem waniliowym. Mieszamy.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Tortownicę smarujemy tłuszczem, spód i brzegi formy wylepiamy ciastem. Widelcem, gęsto nakłuwamy ciasto (aby nie powstały wybrzuszenia podczas pieczenia). Do wylepionej ciastem tortownicy, wsypujemy owoce.
Białka miksujemy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż piana stanie się gęsta. Wsypujemy do masy białkowej mąkę ziemniaczaną i łyżką delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na owoce.
Ciasto pieczemy w piekarniku w 175 stopniach Celcjusza około 65 minut.
Po wystudzeniu, można posypać cukrem pudrem i udekorować świeżą melisą.
Gotowe!
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz