Translate

niedziela, 13 stycznia 2013

Tort z masą budyniową

Tortów jak wiemy jest mnóstwo. Ale jeśli chodzi o dzieci, lista się zawęża. A jak dodamy, że tort ma być jadalny dla rocznego dziecka, lista po raz kolejny się uszczupla. Jako że mój synuś skończył ostatnio roczek (11 styczeń), tort był bardzo delikatny i zarazem pyszny. 




Składniki:

Ciasto:

13 dkg mąki pszennej
7 dkg mąki ziemniaczanej
6 jajek
12 dkg cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3/4 litra mleka
250-300 g masła
opcjonalnie 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę pszenną przesiać. Obydwa rodzaje mąki wymieszać razem. Żółtka ubić z połową cukru, domieszać połowę mąki. Białka z odrobiną soli, ubijamy na bardzo sztywną pianę. Dodajemy pozostały cukier i ubijamy, aż piana stanie się gęsta. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celcjusza. 1/3 piany wymieszać z resztą mąki i dodać do masy jajecznej. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 35-40 min. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić ciasto wzdłuż na trzy części. Nasączyć biszkopt gorzką herbatą lub sokiem pomarańczowym.

Masa:

Budynie przygotowywujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając mniej mleka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło rozcieramy na gładką masę, dodajemy budyń, dalej ucierając. Kiedy masa będzie gładka, przekładamy nią biszkopt. Zostawiamy trochę masy na dekorację. Możemy ją zabarwić, dodając barwnik spożywczy. Kolor i intensywność zabarwienia pozostwiam dla Was. Dekorujemy tort według własnego uznania. Gotowy tort wkładamy do lodówki na około 30 min. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz