Translate

sobota, 16 lutego 2013

Nigerian Stew, czyli gulasz nigeryjski z kurczaka

Lubicie kuchnie z różnych stron świata? Ja osobiście bardzo. Przedstawiam przepis na nigeryjski gulasz. Mam nadzieję że Wam, będzie smakował tak samo jak i mnie :)



Składniki:

6 skrzydełek z kurczaka
6 udek z kurczaka
1 opakowanie krewetek ok 300-400 g
3 puszki pomidorów (w kawałkach)
2 puszki (lub 2 małe słoiczki) koncentratu pomidorowego
3-4 kostki rosołowe drobiowe
4 duże cebule
Pieprz Kajeńskiego (CAYENNE PEPER)
sól
olej
3 opakowania ryżu PARBOILED RICE

Przygotowanie:

Z udek z kurczaka ściągnąć skórę, przekroić na pół aby powstało podudzie i reszta :) To mięso plus skrzydełka wymyć i osuszyć. Z krewetek usunąć głowy, wymyć i osuszyć. W dużym garnku rogrzać olej. Wrzucić poszatkowaną cebulę. Wlać pomidory z puszki, koncetraty oraz rozkruszyć kostki rosołowe. Dodać 1/3 opakowania pieprzu CAYENNE (około 4-6 łyżeczek). Gotować przez 5 min, dodać części kurczaka oraz krewetki. Dolać wody, tak aby mięso było przykryte. Gotować przez około 40 min na wolnym ogniu. Ryż wysypać do garnka, wypłukać dobrze. Zalać niedużą ilością wody. Delikatnie posolić. Gotować około 20 min aż woda wyparuje, a ryż będzie miękki. Gotowe!

Gulasz można zamrozić, ale dopiero na drugi dzień!

Porada: zamiast kurczaka można użyć także inne mięso lub można część zastąpić innym, jednakże z kurczaka jest jest typowym nigeryjskim daniem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz