Translate
środa, 1 maja 2013
Prosty sernik na zimno
Składniki:
3 jaja
1 szkl cukru
2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych
pół szkl mleka
3 łyżki żelatyny
200 g masła
galaretka owocowa w proszku (ja użyłam brzoskwiniowej)
biszkopty
Przygotowanie:
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, tak aby cukier się rozpuścił. Dodać roztopione, ostudzone masło, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Ciągle mieszając, dodać serki homogenizowane. Białka z jajek ubić na sztywną pianę. Dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając. W tortownicy ułożyć biszkopty. Przełożyć przygotowaną masę na biszkopty. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy masa całkowicie stężeje, zalać rozmieszaną, tężejącą galaretką owocową (przygotowaną według instrukcji na opakowaniu, dodając trochę mniej wody). Wstawić ponownie do lodówki. Gotowe.
Porada: Na masie serowej możemy poukładać kawałki owoców. I wtedy zalać galaretką.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz