Translate

wtorek, 25 czerwca 2013

Rolada biszkoptowa z kremem malinowym



Składniki:

Ciasto:
130 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
6 jajek
120 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śmietankowy:
0,5 l śmietanki 30%
Masa śmietankowa-malinowa firmy Dr.Oetker

Przygotowanie: 

Mąkę pszenną przesiać. Obydwa rodzaje mąki dobrze wymieszać. Z jajek oddzielić żółta od białek. Żółtka ubić z połową cukru, domieszać połowę mąki. Białka z jajek lekko posolić, ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubijać, aż piana stanie się gęsta. 1/3 piany wymieszać z resztą mąki i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać pozostałą pianę i dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Uwaga! Blacha musi być duża! Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni Celsjusza i piec ok. 8 minut! Upieczone ciasto przełożyć na lekko wilgotną, czystą ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i również przykryć lekko wilgotną ściereczką. Wystudzić.
Przygotować krem według instrukcji na opakowaniu.
Posmarować ciasto kremem i zwinąć w rulon, pomagając sobie ściereczką. Z góry można, ale nie trzeba smarować. Ja posmarowałam, aby wyglądało ciekawie. Udekorować owocami. Przechowywać w lodówce, kroić w skośne plastry. Gotowe!

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz