Translate
środa, 19 grudnia 2012
Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka (lub 2 pojedyńcze)
1 marchew
sól
pieprz
vegeta lub ziarenka smaku lub 1/3 kostki rosołowej
koperek
śmietana
mąka
1 jajko
Przygotowanie:
Filet z kurczaka gotujemy razem z marchewką (filet można pociąć na mniejsze kawałki). Ugotowane mięso wraz z marchewką mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajo, sól, pieprz. Formujemy małe kuleczki. Do gotującej się wody z dodatkiem kostki rosołowej (najlepiej warzywnej) wrzucamy nasze pulpeciki. Gotujemy około 10-15 min. Wyciągamy gotowe pulpety a z wywaru robimy sos. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do wywaru. Jeśli sos będzie za gęsty, rozcieńczamy wodą. Na końcu wrzucamy posiekany koperek, mieszamy i wyłączamy kuchenkę. Gotowym sosem polewamy pulpety. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Danie to jest lekkie i dietetyczne, więc z czystym sumienie możemy podawać dzieciom.
Mała porada: zamiast koperku można dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wtedy mamy sos pomidorowy.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz