Translate

środa, 19 grudnia 2012

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym


Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka (lub 2 pojedyńcze)
1 marchew
sól
pieprz
vegeta lub ziarenka smaku lub 1/3 kostki rosołowej
koperek
śmietana
mąka
1 jajko

Przygotowanie:

Filet z kurczaka gotujemy razem z marchewką (filet można pociąć na mniejsze kawałki). Ugotowane mięso wraz z marchewką mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajo, sól, pieprz. Formujemy małe kuleczki. Do gotującej się wody z dodatkiem kostki rosołowej (najlepiej warzywnej) wrzucamy nasze pulpeciki. Gotujemy około 10-15 min. Wyciągamy gotowe pulpety a z wywaru robimy sos. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do wywaru. Jeśli sos będzie za gęsty, rozcieńczamy wodą. Na końcu wrzucamy posiekany koperek, mieszamy i wyłączamy kuchenkę. Gotowym sosem polewamy pulpety. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Danie to jest lekkie i dietetyczne, więc z czystym sumienie możemy podawać dzieciom.

Mała porada: zamiast koperku można dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wtedy mamy sos pomidorowy. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz