Zapraszam na pyszny torcik na zimno. Każdy kęs, to jak wizyta w raju... :)
Składniki:
Spód herbatnikowo-orzechowy:
150 g masła
około 200 g herbatników
3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
Masa jabłkowo-bananowo-cytrynowa:
1 galaretka cytrynowa (Wodzisław)
3 duże jabłka
3 duże banany
Ptasie mleczko:
1 galaretka agrestowa (Wodzisław)
1 serek homogenizowany waniliowy
Na wierzch 1 galaretka fioletowa (ametystowa, Wodzisław)
Przygotowanie:
Spód herbatnikowo-orzechowy.
Masło roztopić. Herbatniki zmielić i wymieszać z orzechami. Dodać ostudzone masło. Wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na tortownicę. Mocno docisnąć, wstawić do lodówki.
Masa jabłkowo-bananowo-cytrynowa
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarle o grubych oczkach. Podsmażać około 10 min, dodać pokrojone drobno banany. Podsmażać jeszcze 5 min, aż banany zmiękną i się rozpadną. Można trochę porozgniatać widelcem. Zdjąć z ognia i jeszcze do gorącej masy dodać galaretkę cytrynową. Dobrze wymieszać. Jak wystygnie, wylać na spód herbatnikowy. Wstawić ponownie do lodówki.
Ptasie mleczko:
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając mniej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć, zmiksować z serkiem homogenizowanym. Ptasie mleczko wylać na masę jabłkowo-bananowo-cytrynową. Wstawić do lodówki.
Fioletową galaretkę przygotwać według przepisu na opakowaniu. Jeśli ptasie mleczko stężało, wylać zimną galaretkę na wierzch. Wstawić do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, nasz torcik jest gotowy.
Smacznego!
śliczny jest !
OdpowiedzUsuń