Translate

czwartek, 24 stycznia 2013

Rajski torcik na zimno


Zapraszam na pyszny torcik na zimno. Każdy kęs, to jak wizyta w raju... :)



Składniki:

Spód herbatnikowo-orzechowy:

150 g masła
około 200 g herbatników
3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich

Masa jabłkowo-bananowo-cytrynowa:

1 galaretka cytrynowa (Wodzisław)
3 duże jabłka
3 duże banany

Ptasie mleczko: 

1 galaretka agrestowa (Wodzisław)
1 serek homogenizowany waniliowy

Na wierzch 1 galaretka fioletowa (ametystowa, Wodzisław)

Przygotowanie:

Spód herbatnikowo-orzechowy. 

Masło roztopić. Herbatniki zmielić i wymieszać z orzechami. Dodać ostudzone masło. Wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na tortownicę. Mocno docisnąć, wstawić do lodówki.

Masa jabłkowo-bananowo-cytrynowa

Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarle o grubych oczkach. Podsmażać około 10 min, dodać pokrojone drobno banany. Podsmażać jeszcze 5 min, aż banany zmiękną i się rozpadną. Można trochę porozgniatać widelcem. Zdjąć z ognia i jeszcze do gorącej masy dodać galaretkę cytrynową. Dobrze wymieszać. Jak wystygnie, wylać na spód herbatnikowy. Wstawić ponownie do lodówki.

Ptasie mleczko:

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając mniej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć, zmiksować z serkiem homogenizowanym. Ptasie mleczko wylać na masę jabłkowo-bananowo-cytrynową. Wstawić do lodówki.

Fioletową galaretkę przygotwać według przepisu na opakowaniu. Jeśli ptasie mleczko stężało, wylać zimną galaretkę na wierzch. Wstawić do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, nasz torcik jest gotowy.

Smacznego!

1 komentarz: