I kolejna afrykańska potrawa. Tym razem jest to Jollof Rice, czyli zapiekany ryż. Także na ostro!
Składniki:
8-10 woreczków ryżu PARBOILED RICE
2 puszki pomidorów w kawałkach
2 puszki koncentratu pomidorowego (lub małe słoiczki)
Pieprz Cayenne
sól
3-4 kostki rosołowe (drobiowe lub warzywne)
4-5 cebule
olej
4 opakowania części kurczaka (podudzia, górna część udek), wychodzi około 2 kg całości.
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć. Włożyć do garnka. 2 cebule pokroić w talarki, rozdzielić, posypać mięso. 2 kostki rosołowe rozkruszyć na kurczaku. Posolić delikatnie. Zalać wszystko wodą i gotować ok 15-20 min. Odcedzić. Smażyć całe kawałki mięsa w głębokim oleju.
W drugim garnku rozgrzać olej. Resztę cebul drobno poszatkować. Wsypać na olej. Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Rozkruszyć resztę kostek rosołowych. Dodać 2-5 łyżeczek pieprzu Cayenne. Ja dodawałam i próbowałam, do uzyskania pożądanej ostrości. Dodać około szklanki wody. Ryż wysypać z woreczkow, wypłukać. Dodać do gotującego się sosu. Gotować, aż do wyparowania wody. Po wyparowaniu wody, prażyć przez około 10 min na wolnym ogniu, mieszając co chwilę, aby ryż się nie przypalił. Gotowe! Podawać z wcześniej przygotowanym kurczakiem.
Porada: Przepis który podałam, jest przepisem podstawowym. Do ryżu można dodać zielony groszek oraz marchewkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz