Translate

poniedziałek, 4 lutego 2013

Mini torcik na czekoladowo-miodowym spodzie bez pieczenia




Składniki:

1 galaretka cytrynowa
1 galaretka zielona lub czerwona
200 g płatków do mleka czekoladowych (najlepiej muszelki)
4-6 łyżek miodu
100 g masła
5 dużych słodkich jabłek

Przygotowanie:

Spód czekoladowy:

Masło rozstopić i odstawić do wystygnięcia. Płatki do mleka rozgnieść na miazgę (ja użyłam młynka do kawy). Dodać miód i chłodne rozstopione masło. Wymieszać. Masę przełożyć do formy. Mocno docisnąć i wstawić do lodówki.

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarle o grubych oczkach i prażymy przez około 15-20 min. Odstawiamy i jeszcze do gorących jabłek wsypujemy galaretkę cytrynową. Dobrze mieszamy. Masę przekładamy na nasz spód. Wygładzić łyżką. Ponownie wstawić do lodówki.

Galaretkę zieloną lub czerwoną zrobić według instrukcji na opakowaniu, używając mniej wody. Kiedy zacznie tężeć, przełożyć na naszą masę jabłkową. I ponownie do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, nasz deser gotowy.


Moja porada: Aby uzyskać spód marmurkowy używamy 150 g rozkruszonych płatków czekoladowych i 50 g rozkruszonych mocno herbatników. 

Smaczego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz