Translate
sobota, 16 marca 2013
Ryżowo-mięsne kotleciki z serem żółtym
Zbyt mało mięsa i chęć na kotlety...?? Nic straconego, zapraszam na kotleciki z ryżu, mięsa i sera żółtego. Są naprawdę pyszne...
Składniki:
2 woreczki ryżu (lub szklanka sypkiego ryżu)
10 dkg mięsa mielonego
mała cebula
3-4 łyżki startego sera żółtego
jajo
sól
pieprz
zioła prowansalskie
posiekany koperek
bułka tarta
olej
Przygotowanie:
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone podsmazyć z posiekaną cebulką. Wymieszać ryż, mięso, ser zółty, jajko, posiekany koperek i zioła prowansalskie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać dla zagęszczenia bułki tartej. Z powstałej masy formować małe kotleciki. Opanierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe!
Idealnie smakują z sosami, np. pomidorowym lub grzybowym.
Smacznego!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz