Translate

czwartek, 16 maja 2013

Bananowo-czekoladowe muffiny


Pycha...po prostu pycha!! 


Składniki:

260 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki kakao w proszku
1 jajko
140 g cukru (najlepiej brązowego, ale biały też może być)
100 g miękkiego masła
1/4 l maślanki naturalnej
2 dojrzałe banany

Przygotowanie:

Piekarnik podgrzać  do temperatury 180 stopni Celcjusza. Mąkę przesiać do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz kakao. W drugim naczyniu roztrzepać jajko trzepaczką. Dodać cukier, masło, maślankę i dobrze wymieszać. Banany obrać, rozgnieść widelcem i dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Do masy mokrej dodawać mieszkankę suchą (mączną) i wymieszać. Napełnić foremki ciastem. Piec w piekarniku 20-25 minut. Wyjąć muffiny z piekarnika i pozostawić w formie jeszcze 5 minut. Wyjąć z formy, ostudzić. Gotowe!

Porada: Muffiny można przekroić i napełnić kremem czekoladowym lub słodkim twarożkiem. Albo posypać po prostu cukrem pudrem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz