Muffinki kojarzą się nam głównie z słodką przekąską, ale tym razem zrobiłam zdrową przekąskę i nie na słodko. Użyłam pomidory, mozarellę oraz świeżą bazylię. Idealne na przekąskę lub drugie śniadanie, np. do pracy. Zapraszam
Składniki:
2 pomidory
1-2 ząbki czosnku
1 pęczek bazylii
1 mała cebula
100 g mozarelli
250 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
pieprz czarny
2 jajka
50 ml oleju (neutralnego, może być słonecznikowy)
1/4 l mleka
Przygotowanie:
Piekarnik podgrzać do temperarury 180 stopni Celcjusza. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Tak samo z cebulą, obrać i pokroić w drobną kostkę. Bazylię umyć i drobno posiekać. Mozarellę pokroić w kostkę.
Mąkę przesiać do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i pieprzem. Wymieszać czosnek, bazylię i cebulę z suchymi składnikami. Jaja roztrzepać w drugim naczyniu. Dodać olej, mozarellę oraz mleko. Dobrze wymieszać. Wsypać mieszankę z mąką, dodać pomidory i mieszać aż suche składniki staną się wilgotne. Napełnić ciastem foremki i posypać posiekaną bazylią. Piec na złoto-brązowy kolor. Wyjąć muffiny z piekarnika i zostawić w formie jeszcze przez 5 minut. Później wyjąć z formy i ostudzić lub podawać na ciepło. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz