Translate

środa, 12 grudnia 2012

Gargamelki, paluchy drobiowe z sałatką



1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka
1 filet z kurczaka lub indyka
2 duże pomidory
1 zielony ogórek
1 żółta papryka
śmietana
zielona sałata
szczypiorek
natka pietruszki
sól
pieprz
vegeta lub ziarenka smaku
papryka mielona (słodka lub ostra)
zioła prowansalskie
opcjonalnie inne przyprawy według uznania
olej

Gargamelki:

Ugotowane, ostudzone ziemniaki rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. wyrabiamy na gładką masę. Odrywamy kawałki masy (można to widelcem robić) i wrzucamy na gorący olej. Uwaga! Bardzo szybko się opiekają.

Paluchy drobiowe:

Filet z kurczka (indyka) pozbawiamy wszelkich błonek, chrząstek, itp. Następnie kroimy go w podłużne paski. Przygotowywujemy mieszankę ziół i przypraw, mieszając je razem (vegeta, pieprz, papryka, zioła prowansalskie i inne przyprawy według uznania). Przygotowane wcześniej paski z fileta, panierujemy w przyprawach i smażymy na wolnym ogniu (lub w pergaminie bez tłuszczu).

Sałataka:

Pomidory, ogórek i paprykę kroimy w kostkę, solimy, odstawiamy na 10 min. Później, odlewamy nadmiar wody, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.

Na talerzu układamy liście sałaty do których nakładamy sałatkę. Obok kładziemy usmażone gargamelki oraz paluchy drobiowe. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz