Translate

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Roladki schabowe


Składniki:

1 kotlet schabowy na jedną osobę
Marchew
Seler
Ser żółty
Ogórek kiszony
Śmietana
Musztarda
Sól
Pieprz
Tymianek
Cząber ogrodowy
Papryka mielona słodka
1-2 ząbki czosnku
pół cebuli
masło
mąka


Przygotowanie:

Kotlety dobrze robić. Delikatnie osolić, posmarować musztradą. Marchew, seler, ser żółty i ogórek kiszony pokroić na paseczki. Ułożyć po jednym paseczku na kotlecie i zawijać. Aby roladki się nie rozwinęły, obwiązać je nitką.
W rondelku roztopić masło, włożyć roladki, delikatnie obsmażyć z każdej strony. Dodać cebulę, czosnek oraz pozostałe przyprawy oprócz śmietany i mąki. Dusić na wolnym ogniu 30-40 min. Roladki wyciągnąć, z tego co pozostanie w rondlu tworzymy sos. Śmietanę z mąką i odrobiną zimnej wody dobrze mieszamy, aby nie powstały grudki. Mieszankę dodajemy do sosu w rondlu cały czas mieszając i gotujemy około minuty. Gotowym sosem polewamy roladki.

Roladki doskonałe z ziemniakami i buraczkami. Smakują również na zimno.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz