Translate

środa, 30 stycznia 2013

Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietankowym

Pomysł na... obiad czy kolację... Sami zdecydujcie :)



Składniki:

300 g makaronu świderki
20 dkg pieczarek
1 pierś z kurczaka
100 ml wody
100 ml śmietany
4 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki tymianku
posiakana natka pietruszki
2-3 rzodkiewki
sól
pieprz
1-2 ząbki czosnku
mała cebula

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć. Pieczarki pokrojone w plasterki podsmażyć wraz cebulą posiekaną w kostę. Do garnka wlać wodę i śmietanę. Zagotować, dodać mąkę, tymianek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu 2 min. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać wodę, jeśli zbyt rzadki trochę mąki. Do sosu dodać kurczaka oraz pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez 2-3 min. Ugotować makaron. Rzodkiewki pokroić na paseczki. Polać makaron sosem, posypać rzodkiewką oraz posiekaną natką pietruszki. Gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz