Składniki:
20 dkg mięsa mielonego
1 jajo
1 łyżeczka tymianku
1 cebula
1-2 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
70-80 dkg pomidorów
200 gr makaronu spagetti (lub innego)
papryka mielona słodka
zioła prowansalskie
sól
pieprz
bułka tarta
Przygotowanie:
Mięsne kuleczki
Mięso mielone mieszamy z posiekaną połową cebuli, mąką, tymiankiem, solą, pieprzem oraz jajem. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony.
Sos:
Posiekaną cebulę oraz czosnek zeszklić, dodać obrane ze skórki pomidory. Dusić na wolnym ogniu, aż pomidory zmiękną. Przetrzeć powstały sos przez sitko. Dodać łyżeczkę papryki, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprzu, odrobinę soli. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty.
Ugotować makaron. Na makaronie położyć 2 lub więcej mięsnych kuleczek. Polać sosem. Można posypać startym żółtym serem. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz