Składniki:
4 ząbki czosnku
mała cebula
1 średnia papryka czerwona
1 średni ogórek kiszony
1 ugotowana marchew
zioła prowansalskie
pieprz cayenne (może być lub nie)
pieprz czarny mielony
posiekana natka pietruszki
posiekany szczypiorek
5-6 dużych pomidorów
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
200 g makaronu świderki
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz tak samo pokrojony ogórek kiszony. Podlać to wodą. Dusić około 5 min. Dodać pokrojoną w kostkę marchew. Pokroić pomidory na kawałki i dodać do pozostałych składników. Dusić, aż pomidory zmiękną. Dodać koncentrat i ketchup. Dodać zioła, pieprz. Dusić jeszcze przez 2-3 minuty. Do gotowego sosu dodać natkę pietruszki i szczypiorek. Pomieszać, NIE GOTOWAĆ!
Ugotowany wcześniej makaron polać sosem. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz